This is a free Purot.net wiki
  • View:

14. SUOMALAISEN ELÄMÄNTAVAN MUUTOS I (s.154-165)

MUISTIINPANOT

-

-

 

ESSEE

Pohdi, miten elinkeinorakenteen muutos näkyy tällä hetkellä omassa asuinympäristössäsi?

V: 1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet Suomi oli vielä perinteinen maatalousmaa ja noin 90% väestöstä asui maaseudulla. Kaupungistuminen alkoi kuitenkin kiihtyä 1930-luvun lopulla muuttaen suomalaista yhteiskuntaa. Ihmiset muuttivat kaupunkeihin ja vuonna 1940 noin 25% suomalaisista asui jo kaupungissa.                                                   Toisen maailmansodan jälkeen Suomessa tapahtui nopea elinkeinorakenteen muutos ja maatalousvaltainen yhteiskunta muuttui yhä enemmän moderniksi teollisuus-ja palveluyhteiskunnaksi. Kun elintaso nousi suomalaiset käyttivät yhä vähemmän rahaa perusmenoihin ja yhä enemmän mukavamman elämän tavoitteluun, kuten matkusteluun ja asumis- ,virkistys- ja kulttuurimenoihin. 

Elinkeinorakenteen muutos näkyy Sulkavalla. Maataloutta tai metsäteollisuutta ei enää harjoiteta niin voimakkaasti kuin ennen, koska se ole enää niin kannattavaa bisnestä. Maatalouden sijaan on keskitytty enemmän palvelualoihin. Esimerkiksi kauppoja on tullut lisää ja niiden tarjonta on monipuolistunut. Myöskin kuntaan on tullut enemmän ajanviettopaikkoja, kahviloita ja ravintoloita. 
 
Eri urheilulajien harrastaminen on myös mahdollista, koska täällä on liikuntahalli, jossa voi muun muassa käydä salilla tai jumpassa, harrastaa sählyä tai jotain muuta. Talvella jäädytetyillä jäillä voi luistella ja pelata vaikka jääkiekkoa ja  huolletuilla laduilla voi hiihtää. Kesällä pystyy pelaamaan esimerkiksi tennistä tai voi vaikka uida uimarannalla. Asukkaille on järjestetty mahdollisuuksia harrastaa mahdollisimman monia eri lajeja ja aktiviteetteja.
 
Asukkaille on järjestetty myös kaikenlaisia tapahtumia, kuten myyjäisiä ja messuja, jonne houkutellaan myös ulkopaikkakuntalaisia. Lisäksi ulkopaikkakuntalaisille on järjestetty erilaisia matkailumahdollisuuksia ja majoituspaikkoja ja kesällä loma-aikaan varsinkin kesämökkien vuokraus on kannattavaa.
 
Kaikenlaisten elektronisten laitteiden ja tekniikan käyttö on lisääntynyt, ja se näkyy muun muassa koulussa. Lukiolaiset saavat omat kannettavat ja opetuksessa käytetään yhä enemmän tekniikkaa hyväksi. Opetus voi tapahtua joillain oppitunneilla videoneuvotteluna kameroiden kautta ja piirtoheittimistä on siirrytty "dokukameraan".
 
Vaikka täällä on jonkin verran erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, Sulkavalta on muuttanut pois aika paljon asukkaita viime vuosien aikana ja kylä on hiljentynyt. Poismuuttaneet ovat olleet lähinnä nuoria ja muun muassa tämä on saanut aikaan monien koulujen sulkemisen lähialueella.
 
 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Hyvä vastaus. väestöä muuttaa pois ja toisaalta uusia palveluita on syntynyt. Olen kyllä eri mieltä siitä että on maa- ja metsätalous ihan hyvää bisnestä vieläkin, tosin tuotanto on keskittynyt harvemmille tiloille. Eli tässä mielessä olet Eeva oikeassa, monelle se on ollut liian pienen tilakoon takia kannattamatonta. - mr
testisivu   (10.02.2012 14:08)
  Reply

Tosi hyvä essee ! Sulkavan köyhä toiminta tuli hyvin esitellyksi. Olisin kuitenkin maininnut myös erilaisista järjestöistä ja yhdistyksistä enemmän. Seuratoimintaa on Sulkavalla esim. eläkeläisystävät, Martat (En kuitenkaan varma liittyykö se edes elinkeinoelämän muutokseen.)
Kukka Kukka   (26.01.2012 08:50)
  Reply